Van commerciële en overheids-IT-organisaties van alle groottes wordt verwacht dat ze meer bereiken met minder middelen per jaar. Tegelijkertijd zijn er tegenwoordig zoveel geweldige mogelijkheden om echte waarde te creëren binnen IT door te investeren in nieuwe technologieën. Maar dit is vaak onmogelijk te bereiken vanwege de hoge kosten van het onderhoud van bestaande applicaties. Waarom maximaliseert u niet het rendement op de resources die u hebt door een grondige nieuwe kijk te nemen op de manier waarop u uw bestaande softwaretoepassingen licentieert en onderhoudt. Niet alleen zal er waarschijnlijk elk jaar veel geld worden bespaard, maar als u de juiste tools en processen inzet, zal uw organisatie ook veel veiliger zijn. Vraag ons whitepaper “Softwarelicentiebeheer” voor meer informatie.

Dit zijn de belangrijkste taken die organisaties moeten uitvoeren om softwarelicentiemanagement (SLM) te implementeren.

In tegenstelling tot andere SLM-tools, biedt Belarc een geïntegreerde en geautomatiseerde oplossing met al deze stappen, zodat het proces snel kan worden geïmplementeerd en continu kan worden bijgewerkt.

 • Discovery: Dit omvat de ontdekking van twee dingen. Ten eerste is de installatie en het gebruik (ze zijn niet hetzelfde) van software op host-systemen zoals desktops, tablets, mobiele telefoons en fysieke en virtuele servers; en ten tweede de ontdekking van de rechten of aankopen van deze software. In tegenstelling tot andere leveranciers die grotendeels vertrouwen op IT-operations hulpmiddelen zoals Microsoft SCCM, BMC’s ADDM, enz. Voor detectiegegevens, gebruikt Belarc zijn eigen ontdekking van wereldklasse. Dit is belangrijk omdat de IT-operations tools geen discovery bieden voor belangrijke aspecten van SLM, zoals dure CAD- en GIS-software (Autodesk, Solidworks, ESRI, enz.); ontdekking van accuraat gebruik van applicaties zoals Visio, Project, O365, Adobe CC, die kan worden geoogst of gestopt in het geval van SaaS-software; discovery van serversoftware van IBM en Oracle en discovery van het gebruik van de opties en managementpakketten van deze software. Dit betekent dat andere SLM-tools afhankelijk zijn van het uitvoeren van aangepaste scripts om deze ontdekking uit te proberen, wat resulteert in een tijdrovend, onnauwkeurig en handmatig proces.

 • Normalisatie: Dit betekent dat er consistente namen of identificaties moeten worden gemaakt voor de detectiegegevens, zowel de geïnstalleerde als de gebruikte gegevens en de rechten of aankoopgegevens.

  Belarc normaliseert automatisch zijn eigen detectiegegevens zonder dat er handmatige stappen aan te pas komen. Andere SLM-tools proberen de detectiegegevens van meerdere bewerkingsprogramma’s te koppelen aan een softwarecatalogus. Deze aanpak vereist dat de softwarecatalogus up-to-date is met nieuw uitgebrachte software en op maat gemaakte software, iets dat nauwelijks praktisch is. Het resultaat is veel handmatige inspanning van de eindgebruiker, SLM-leverancier of consultants om de softwarecatalogus voortdurend bijgewerkt te houden.

 • Licentie positie: Bij deze taak worden de benodigde licenties berekend op basis van de geïnstalleerde of gebruiksgegevens en de licentieregels en -statistieken van de softwareleverancier, en vervolgens vergeleken met de rechten of aankopen van de eindgebruiker.

  Soms kan het licentietype (Server / CAL of CPU, bijvoorbeeld) of zelfs een vereiste licentie (in het geval van gebundelde software of fail-overinstanties) automatisch worden ontdekt en gebruikt Belarc deze informatie om automatisch de juiste licentieregels toe te passen. en statistieken voor deze instanties. Voor andere SLM-producten moet de eindgebruiker het juiste licentietype altijd handmatig toepassen op elk exemplaar van het product.

 • Licentie-optimalisatie: In deze stap worden de huidige rechten en licentieregels van de eindgebruiker vergeleken met alternatieve licentieregels, meestal van dezelfde leverancier en op zoek naar kostenvoordelen. Bijvoorbeeld het vergelijken van Server / CAL-licenties met Processor- of CPU-licenties; het vergelijken van het verlengen van een ULA (onbeperkte licentieovereenkomst) of het certificeren en het afsluiten van de ULA. Het overwegen van de producten van andere leveranciers maakt meestal geen deel uit van de stap van de licentiëringoptimalisatie, maar het zou wel zo moeten zijn.

  De SLM-tool van Belarc is gebaseerd op een volledig functionele business intelligence-tool en laat onze eindgebruikers de mogelijkheid hebben om wat-als-analyse op de gegevens te doen.

   

Deze punten zijn te zien in de volgende stroomdiagrammen. De eerste grafiek toont de huidige “lappendeken” van producten en consultants die vereist zijn voor de meeste SLM-hulpmiddelen. Omdat deze hulpprogramma’s afhankelijk zijn van bewerkingsprogramma’s voor hun detectiegegevens, missen ze vaak de gegevens die nodig zijn voor SLM en hebben ze veel tijd en moeite nodig om aangepaste scripts uit te voeren. Normalisatie is ook een probleem omdat het vereist dat de softwarecatalogus of handtekeningen altijd up-to-date zijn, wat vaak niet het geval is.

De tweede grafiek toont de volledig geïntegreerde (Discovery, Normalization, License Position en License Optimization) -benadering van Belarc, die eenvoudige implementatie en minimale onderhoudskosten mogelijk maakt.

Lappendeken van producten en consultants

belarc-patchwork-quilt

Belarc’s geïntegreerde en geautomatiseerde SLM-proces

Belarc-proces

 

Belarc’s unieke features voor Software License management (SLM)

Belarc producten bieden de volgende unieke mogelijkheden voor het beheren en optimaliseren van uw SLM taak:

 • Belarc verkreeg een Amerikaans octrooi in 2013 (US 8473607 B2), die automatisch bepaalt wanneer alle geïnstalleerde software het laatst werd gebruikt. Deze functie is zeer nuttig voor software harvesting, waar in plaats van de aankoop van extra exemplaren van Project, Visio of Office Pro, bijvoorbeeld, deze pakketten kunnen worden verplaatst van desktops, waar ze onbenut zijn naar degenen die ze nodig hebben, waardoor de kosten van extra aankoop en onderhoud worden vermeden. De Belarc methode ontdekt de laatst gebruikte tijd van alle geïnstalleerde toepassingen onmiddellijk en hoeft niet te worden geïnstalleerd voor een periode van zes maanden tot een jaar voordat de gegevens kunnen worden gebruikt.

 • Aan de server kant ontdekt BelManage automatisch alle virtuele machines (VM’s) en de afhankelijkheid mapping tussen de VM guests en de fysieke host machines. Deze gegevens zijn essentieel voor de licentie server software zoals SQL Server, Windows Server en Oracle databases. Deze informatie wordt gebruikt in de Data Analytics-rapporten waarin de ontdekte server gegevens  worden gecombineerd met de licentie-statistieken voor deze producten en de aankoop records. BelManage ondersteunt Windows, VMware en Linux hypervisors en het Windows, Linux en Solaris (x86) besturingssystemen voor servers.

Dit is waar een licentie-tool zoals Belarc’s Data Analytics module zeer nuttig kan zijn, omdat het de ontdekte gevallen van software, met de aankoop administratie en de huidige product licentie metrics van de vendors. Dit maakt het ook mogelijk voor onze eindgebruikers om what-if scenario’s te doorlopen om te zien welke licentie schema’s het beste werken voor hun organisatie.

US Patent us08473607-20130625-d00000

Belarc US patent us08473607-20130625-d00000

BelManage geeft u weer de controle over uw IT Infrastructuur

Probeer BelManage volledig kosteloos met een eigen hosted demo server en ontdek zelf eenvoudig de meerwaarde in uw eigen infrastructuur.

Probeer BelManage nu!